Dion Heinis (PvdA) vertelt over zijn favoriete plek in de stad

Publicatie: 01 februari 2023

Deze week vertelt raadslid Dion Heinis (PvdA Haarlem ) over zijn favoriete locatie in de stad.

'Haarlem barst van de mooie plekken, maar als ik er één uit moet kiezen, dan kies ik voor de Nieuwe Groenmarkt.
Zeven jaar geleden ging het aan met mijn vriendin. Zij woonde in een appartement naast de Groenmarktkerk en vanaf het begin was ik er vaak. Dit was een enorm leuke tijd waarin ik Haarlem helemaal herontdekte. Het gebouw was van de kerk, was wat verouderd en krakkemikkig, maar heel bijzonder. Want hoewel er woningen waren werd het ook nog steeds voor activiteiten van de kerk gebruikt. De huurprijs was ook nog eens heel redelijk.

Vanuit het appartement op de eerste verdieping was er van alles te observeren. Af en toe was er de markt en waren er evenementen, maar juist de alledaagse dingen waren bijzonder. De Nieuwe Groenmarkt kun je denk ik zien als dé sociale boulevard van Haarlem met organisaties zoals Stem in de Stad en Wijkcentrum Binnensteeds. Het is een plek voor iedereen.
Inmiddels zijn we verhuisd en is er van alles veranderd op de Nieuwe Groenmarkt. De auto werd er (gelukkig) definitief in de ban gedaan. En de kerk werd verkocht aan de geloofsgemeenschap Re:connect. Maar als plek voor iedereen is het onveranderd.

Deze zomer was er na corona weer Haarlem Culinair op de Grote Markt. Dit is een bijzonder evenement, maar voor veel mensen onbetaalbaar. Daarom werd op de Nieuwe Groenmarkt Haarlem Sociaal & Culinair georganiseerd. Daar lieten veel Haarlemse sociale keukens zich zien en serveerden zij lekker eten voor weinig geld. Wat fijn dat we zo’n plek in Haarlem hebben!'

Dion Heinis (PvdA) vertelt over zijn favoriete plek in de stad

(fotografie: Renata Jansen)

Terug naar nieuwsoverzicht