Dimitry van den Berg (D66) vertelt over zijn favoriete plek in de stad

Publicatie: 22 februari 2023

Dit keer vertelt raadslid Dimitry van den Berg (D66) over zijn favoriete plek in de stad.

Mijn favoriete plek in de stad is het Franklin Hoevenstunneltje. Deze tunnel in Haarlem was voor mij ooit gewoon een doorgang op weg naar huis en het centrum van de stad. Ik fietste er achteloos doorheen en dacht er eigenlijk niet zo over na. Behalve als een kind een oorverdovende gil liet horen. Aan de wand hangen gele, groene en blauwe tegels versierd met wat graffiti. Op een gegeven moment zag ik het bordje hangen: Franklin Hoevens tunnel. Ik dacht dat is vast een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Totdat ik het een keer op ging zoeken. En inderdaad, het was een verzetsstrijder. Een verzetsstrijder tegen de auto en voor de fiets.

Franklin Hoevens was een groot voorvechter van de fiets en actievoerder bij de Echte Nederlandse Fietsersbond (ENFB), die later de Fietsersbond werd. Het tunneltje van het Bolwerk naar de Kinderhuissingel is dus naar hem vernoemd. Hij overleed in 1986. Het Franklin Hoevenstunneltje herinnert ons eraan dat er in Nederland al lang een sterke traditie bestaat van fietsactivisme en fietsvriendelijke initiatieven.

Nu ik raadslid ben, zet ik me sterk in voor fietsveiligheid van iedereen in Haarlem, maar met name voor de meest kwetsbaren, zoals scholieren. Ik wil dat fietsen een veilige, comfortabele en aantrekkelijke optie is voor iedereen die in Haarlem woont, werkt of naar school gaat. Het is belangrijk om het fietsen te stimuleren, omdat het zorgt voor beweging, het zorgt ook voor minder uitstoot en dus gezonde lucht. Daarnaast is fietsen een duurzame en gezonde manier van vervoer en draagt bij aan een leefbare stad.

Het Franklin Hoevenstunneltje herinnert me eraan dat we moeten blijven strijden voor fietsvriendelijke steden en gemeenschappen. We moeten investeren in goede fietsinfrastructuur, veilige en comfortabele fietsroutes en de promotie van fietsen als duurzaam vervoermiddel. Het is belangrijk dat we de strijd van Franklin Hoevens niet vergeten, want ook in Haarlem kunnen we nog steeds meer ruimte creëren voor de fiets’.

 Dimitri van den Berg vertelt over zijn favoriete plek in de stad

Terug naar nieuwsoverzicht