Maarten Wiedemeijer (PvdA) vertelt over zijn favoriete locatie

Publicatie: 08 maart 2023

Deze week vertelt raadslid Maarten Wiedemeijer (PvdA) over zijn favoriete plek in de gemeente, Hansje Brinker in Spaarndam.

‘Ik ben opgegroeid in Spaarndam en het is een prachtig haast filmisch dorp. Vroeger kwamen er veel toeristen om het beeld van Hansje Brinker te aanschouwen. Toen ik als klein kind naar de Spaarneschool liep, stopten er nog vaak bussen met toeristen op de dijk. Het verhaal is in het buitenland dan ook bekender dan in Nederland zelf. Vanuit hier kun je de ene kant op het Spaarne richting Haarlem Noord zien en de andere kant op het IJ richting het Noordzeekanaal. Spaarndam was een prachtige plek om met mijn broers op te groeien en waar je heerlijk kon spelen in de straten. Een jeugd die ik alle kinderen gun.

Hoewel het een fictief verhaal is, is het wel een inspirerend verhaal. Hansje Brinker zou zijn vinger in een gat van de dijk hebben gestopt en daarmee het land beschermend tegen het kolkende water. Het verhaal maakt duidelijk dat ook één persoon met een goede daad het verschil kan maken voor de samenleving. Het beeld kan daarmee ook ter inspiratie dienen om elke dag te trachten je in te zetten voor een mooiere wereld, maar ook om ons bewust te zijn van de eeuwigdurende strijd van Nederland tegen het water. Zeker in een tijd van zeer zorgwekkende klimaatverandering.

Het beeld herinnert ons eraan dat niemand bijzonder is, maar iedereen een bijzonder gebaar kan maken. Hopelijk inspireert dit Haarlemmers als ze al fietsend of wandelen het beeld passeren, dat elke dag opnieuw een kans is om Haarlem samen nog mooier te maken. Het is een eer om als gekozen volksvertegenwoordiger hieraan een bijdrage te mogen leveren. Inmiddels alweer een jaar of 5, eerst als lid van de Commissie Ontwikkeling en nu als fractievoorzitter van de PvdA Haarlem’.

 Maarten Wiedemeijer

 

Terug naar nieuwsoverzicht