Debat:Cultuur in de wijken: niet alleen in het centrum maar ook in Schalkwijk, Haarlem Oost en Noord

  • 16 oktober 2019 20:30 tot 22:30
  • locatie: Pletterij
Direct opslaan in uw agenda

https://www.pletterij.nl/event/16-oktober-cultuurdebat-1-cultuur-in-de-wijken/

Cultuurdebatten
Komend jaar stelt de gemeente Haarlem haar nieuwe cultuurnota 2020- 2024 vast. De Pletterij neemt alvast een voorschot met 2 cultuurdebatten. 16 oktober hebben we het over ‘cultuur in de wijken’, op 30 oktober over diversiteit en inclusiviteit op de podia.

16 oktober: Cultuur in de wijken: niet alleen in het centrum maar ook in Schalkwijk, Haarlem Oost en Noord.

Gasten: Harrie van de Louw, directeur theater De Vaillant, Schilderswijk Den Haag, Heske van der Ende, theater Frascati, Amsterdam, Frank Hilterman, Stichting Culturele Activiteiten Schalkwijk

De culturele centra in Haarlem zijn geconcentreerd in het stadscentrum. In de nieuwe wijken van Haarlem, Schalkwijk, Haarlem Oost en Haarlem Noord, is er op cultureel gebied weinig tot niets te vinden. Met name in Schalkwijk wordt dat sterk gevoeld. Deze wijk, met 40.000 inwoners een vierde van het aantal inwoners van Haarlem, krijgt steeds sterker de kenmerken van een aparte stad. Inwoners voelen zich vooral ‘Schalkwijker’ in plaats van Haarlemmer. Er veranderd veel in Schalkwijk op het gebied van woningbouw en infrastructuur maar op cultureel gebied is het nog een woestijn. Met hier en daar een oase.
Op 16 oktober presenteren we 2 voorbeelden hoe elders in Nederland vorm wordt gegeven aan ‘cultuur in de wijken’: de ‘cultuuranker’ Theater De Vaillant in de Schilderswijk in Den Haag en het project ‘De (on)vertelde stad’ van Theater Frascati in Amsterdam. Frank Hilterman van wijkraad Meerwijk/ Schalkwijk houdt een pleidooi voor een ‘decentraal cultuurbeleid’. Daarna gaan we in gesprek met wijkbewoners, vertegenwoordigers van cultuurinstellingen, raadsleden, activisten in maatschappelijke organisaties en andere geïnteresseerden.