Vergadering : Commissie samenleving, 12 mei 2021 17:10:00
Algemene vergader informatie
Vergaderlocatie raadszaal: i.v.m. Covid-19 kunnen wij geen toehoorders ontvangen.
Inspreken is mogelijk: 1. op het stadhuis, 2. digitaal vanuit huis of 3. schriftelijk. Graag bij uw aanmelding aangeven hoe u wilt inspreken.
N.b. Agendatijden van commissie Samenleving zijn indicatief.
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
-
Op 26 november 2020, net na de raadsconferentie over indicatoren, is de vierjarige beleidsvisie Armoede en Schulden vastgesteld (2020/935630). De nieuwe beleidsvisie maakt het noodzakelijk om een aantal indicatoren voor programma 3.2 en programma 3.3 opnieuw te definiëren. In de nota Verwerking raadsconferentie indicatoren (2020/1186527) is de raad geïnformeerd dat voor de beleidsvelden Inkomen en Schulden nieuwe indicatoren worden geformuleerd en dat deze indicatoren via een los besluitvormingsproces worden vastgesteld.
Voorstel aan de raad: de onder de beleidsvelden 3.2 en 3.3. genoemde doelen en indicatoren uit Bijlage 1 te wijzigen zoals voorgesteld.
Het college stuurt het raadsstuk ter advisering naar de commissie Samenleving, mede naar aanleiding van eerder gedane toezeggingen.
-
In het Investeringsplan voor de periode tot en met 2024 is een bedrag van € 17 miljoen extra beschikbaar gesteld voor onderwijshuisvesting. Met dit raadsstuk wordt aan de raad verzocht krediet te verlenen voor onderwijshuisvestingsprojecten die zijn opgenomen in het SHO 2019-2022. Met de toekenning van de aanvullende financiële middelen kan verder vorm gegeven worden aan de uitvoering van het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (SHO) 2019 – 2022. Hiermee wordt invulling gegeven aan de wettelijke zorgplicht voor de onderwijshuisvesting in Haarlem.
Het college stelt de raad voor:
1. Een krediet van € 17.000.000,- voor de kosten van in het SHO opgenomen projecten beschikbaar te stellen, ten laste van IP post 77.01.
De commissie Samenleving wordt verzocht advies te geven aan de raad over het voorstel van het college in paragraaf 2 en over de wijze van agendering van het raadsstuk in de raadsvergadering.
-
Wethouder zegt toe zich tijdig te oriënteren over wat er nodig is voor de huisvesting van Onderwijs na de periode van 2022, en informeert de commissie hierover.
Vergaderstukken
-
Dit ter kennisname stuk is in de commissie Samenleving dd 1 april 2021 op verzoek van de commissieleden (CDA) geagendeerd als bespreekpunt.
De motivatie van het CDA is toegevoegd.
-
Dit ter kennisname stuk is in de commissie Samenleving dd 1 april 2021 op verzoek van de commissieleden (VVD) geagendeerd als bespreekpunt.
De motivatie van de VVD is toegevoegd.
Vergaderstukken
-
Vergaderstukken
-
Toezegging van wethouder Botter om na te gaan of en hoe Vaktherapie onderdeel kan zijn bij de aanbesteding/verwerving Jeugd en dit aan de commissie terug te koppelen.
-
Het aanpakken van gezondheidsvraagstukken vraagt om een integrale aanpak, het opstellen van lokale (gebiedsgerichte) preventieakkkoorden helpt hierbij. Deze akkoorden worden met verschillende partners, die samen willen werken aan gezondheidsvraagstukken zoals overgewicht, roken en gezondheidsachterstanden opgesteld en gesloten. Deze gebiedsgerichte aanpak sluit goed aan bij de beweging die ook met ‘Gewoon in de wijk’ wordt gemaakt, waarbij ondersteuning zo dicht mogelijk bij de inwoners plaatsvindt.
Het college stelt de raad voor: 1. De regionale nota gezondheidsbeleid: Samen gezond in Kennemerland 2021-2028 vast te stellen als lokaal beleidskader. 2. Kennis te nemen van het lokale uitvoeringsplan: Samen gezond in Haarlem, dat het college heeft opgesteld om uitvoering te geven aan het Gezondheidsbeleid. 3. Kennis te nemen van het preventieakkoord Schalkwijk.
De commissie Samenleving wordt verzocht advies te geven aan de raad over het voorstel van het college in paragraaf 2 en over de wijze van agendering van het raadsstuk in de raadsvergadering.
Vergaderstukken
-
Het college heeft een besluitvormende bevoegdheid met betrekking tot de intergemeentelijke samenwerking onder de voorwaarde dat de raad hiervoor toestemming verleent. Er zijn verschillende juridische samenwerkingsmogelijkheden. De verschillende samenwerkingsmogelijkheden zijn afgelopen jaar in kaart gebracht waarbij een afwegingskader toegepast is om de voors- en tegens op een rij te zetten. Het college wordt gevraagd om kennis te nemen van deze afweging (tussen de mogelijke vormen) en in te stemmen met een verdere verkenning en uitwerking van de oprichting van een Gemeenschappelijk Orgaan (GO).
Het college stuurt dit besluit ter bespreking naar de commissie Samenleving en vraagt de commissie haar opvattingen en aandachtspunten over te brengen.
-
Het beroep op de maatwerkvoorziening Hulp bij het huishouden stijgt de laatste jaren sterk. Enerzijds door de invoering van het Abonnementstarief Wmo, anderzijds doordat inwoners steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit leidt tot zowel een financiële als inhoudelijke opgave: hoe kunnen we in de toekomst alle inwoners blijven ondersteunen binnen het beschikbare budget? Om dat te realiseren kan op korte termijn een aantal maatregelen genomen worden, het invoeren van het Normenkader Hulp bij het huishouden als indicatienorm per 1 juni 2021 is daar één van. Ook op de langere termijn zijn er maatregelen die moeten bijdragen aan het bestendig organiseren van de Hulp bij het huishouden. In de Verwervingsstrategie wordt uitgewerkt op welke wijze een andere organisatievorm van de Hulp bij het huishouden hieraan bijdraagt. Door het inrichten van een algemene voorziening naast een maatwerkvoorziening worden inwoners, die dat kunnen, actiever gestimuleerd om zoveel mogelijk bij te dragen aan de huishoudelijke werkzaamheden. Met een maatwerkvoorziening blijft het mogelijk om aan inwoners met een complexe ondersteuningsvraag gerichte ondersteuning te bieden.
Het college stuurt dit besluit zoals afgesproken met de commissie Samenleving ter bespreking naar de commissie. Opmerkingen kunnen verwerkt worden in de definitieve inkoopdocumenten.
-
Vergaderstukken
-
Dit ter kennisname stuk is in de commissie Samenleving dd 4 maart 2021 op verzoek van de commissieleden (CU) geagendeerd als bespreekpunt.
De motivatie van CU is toegevoegd.
-
Toezegging: eind 2020 zal een risicogestuurd toezichtsonderzoek plaatsvinden naar onder meer de opvolging van de aanbevelingen in het signaalgestuurde toezichtsrapport dat eind 2019 heeft plaatsgevonden. Wethouder Meijs zegt toe een andere toezichtsorganisatie te vragen dit onderzoek uit te voeren dan de huidige toezichthouder kwaliteit in Haarlem, GGD kennemerland. Daarbij zal zij de onderzoekers vragen meerdere clienten te spreken. De commissie ontvangt het onderzoeksrapport.
-
Dit ter kennisname stuk is in de commissie Samenleving dd 1 april 2021 op verzoek van de commissieleden (CU) geagendeerd als bespreekpunt.
De motivatie van CU is toegevoegd.
-
Dit ter kennisname stuk is in de commissie Samenleving dd 1 april 2021 op verzoek van de commissieleden (PvDA) geagendeerd als bespreekpunt.
De motivatie van de PvDA is toegevoegd.
-
Vergaderstukken
-
Commissie Samenleving 7-1-2021: in afwachting van plannen rondom verhuizingskwestie ISH/ISK op verzoek van de PvdA nog niet afgedaan
-
Vergaderstukken
-
Door wethouder Meijs is de toezegging gedaan dat er voor het zomerreces een nota aan de commissie wordt aangeboden waarin de uitgezette acties en effecten m.b.t. bekendbaarheid Respijtzorg worden weergegeven. Ook wordt daarbij de uitkomst meegenomen n.a.v. het nu toegezegde verzoek aan Tandem om na te gaan waarom er in coronatijd schijnbaar bij mantelzorgers de druk/belasting juist wat minder wordt ervaren.
-
Vergaderstukken
-
Toezegging van wethouder Meijs om intern te bespreken en aan de commissie terug te koppelen of en zoja hoe er vorm kan worden gegeven aan het verzoek van D66 om een jaarlijkse monitor sociaal domein.
Vergaderstukken
-
Toezegging: wethouder Meijs komt schriftelijk terug op de vraag welke criteria er zijn mbt het jaarlijks toe te kennen budget voor zelforganisaties en bewonersinitiatieven.
-
Toezegging: in het PvE Verwerving Gewoon in de Wijk zal kennis van de lokale infrastructuur (netwerken) als eis/randvoorwaarden worden opgenomen.
-
Toezegging van wethouder Roduner om m.b.t. de stand van zaken in Haarlem inzake de toeslagenaffaire de commissie in nog nader te bepalen vorm (waarschijnlijk een raadsinformatiebrief) te informeren over o.a. de gegevens van getroffen bewoners, te ondernemen acties en de besteding van budget.